What’s so good about working out with haemophilia?

Waarom is sporten zo goed?

Waarom is sporten zo goed?

Het is waarschijnlijk niet de eerste keer dat je dit hoort: lichaamsbeweging is goed voor je. En het is waar. Je lichaam regelmatig bewegen, wordt beloond met veel gezondheidsvoordelen. Het verbetert je algehele conditie, verhoogt je zelfvertrouwen en vermindert het risico op hart- en vaataandoeningen, diabetes, osteoporose en sommige kankers.1 De voordelen spreken voor zich.

Hoewel lichaamsbeweging goed is voor iedereen, kunnen regelmatige lichamelijke activiteit, kinesitherapie en lichaamsbeweging vooral gunstig zijn voor mensen met hemofilie. Dat komt vooral omdat die de spierkracht verhogen en de stabiliteit van de gewrichten verbeteren, wat je risico op letsel, bloedingen en gewrichtsschade aanzienlijk doet dalen.2 3 Praat dus met je behandelingsteam over welk soort lichaamsbeweging goed is voor jou: bewegen is een geweldige manier om voor jezelf te zorgen, zowel voor vandaag als morgen.

Raak geïnspireerd

Clive’s verhaal is slechts één van de vele die bewijzen dat als je je ergens op richt, je buitengewone dingen kunt bereiken hoe onmogelijk het op het eerste gezicht ook lijkt. Het verhaal van Clive en zijn vrouw Clare, hun motivatie en hun positieve houding, is pure inspiratie. Welke droom van jou wil je laten uitkomen?

Hoe helpt lichaamsbeweging mijn gewrichten?

De gewrichten in je lichaam, waaronder je knieën, heupen en enkels, worden ondersteund door verschillende soorten spieren. Verminderde kracht in deze spieren kan het risico op frequente gewrichtsbloedingen verhogen, wat zoals je weet kan leiden tot chronische zwelling en pijn. Dit kan een cyclus worden en leiden tot verslechtering bij elke bloeding.

 

 

model

Lichaamsbeweging kan je gewrichten beschermen tegen verslechtering door deze spieren te versterken, je coördinatie te verbeteren en je flexibiliteit te vergroten. Hiermee kan je ook een gezond gewicht behouden, wat de druk op je gewrichten minimaliseert. Al deze voordelen werken samen in perfecte harmonie om de frequentie en ernst van gewrichtsbloedingen te verminderen.

image

Stap 1: Stel vragen

Wat je fitnessniveau of basisconditie ook is, het is belangrijk om lichaamsbeweging zorgvuldig te benaderen, zodat je er het meeste uit haalt. Voordat je begint, zijn er enkele factoren die je kunt overwegen. Deze factoren zijn afhankelijk van dingen zoals je doelen en je behoeften, fysiek of emotioneel of beide. Hier volgen enkele voorbeelden van de vragen die je jezelf best stelt:

Wat zijn mijn huidige fysieke mogelijkheden?

Moet ik rekening houden met een bestaand letsel of problemen?

Wat zijn mijn doelen voor lichaamsbeweging?

Wat is mijn levensstijl?

Welke soort lichaamsbeweging interesseert me?

 

Heb je over je behoeften en doelen nagedacht, praat dan met je kinesist of zorgteam. Als het gaat om hemofilie en het bewegen van je lichaam, zijn zij de experts. Ze kunnen deze informatie dan gebruiken om samen met jou een trainingsplan op te stellen dat werkt voor zowel jou als je hemofilie.

Samen kun je dingen doen zoals:

Mogelijke risico’s beoordelen van verschillende soorten sport- en trainingsroutines.

Verschillende strategieën overwegen om je te helpen die risico’s te beheersen.

Een plan maken dat jou helpt zowel je fysieke als mentale doelen te bereiken.

Stap 2: Kies een sport (of twee!)

Als hemofiliepatiënt word je over het algemeen geadviseerd om contactsporten met veel lichaamscontact te vermijden, want dat verhoogt je risico op letsel. Sporten zoals rugby en boksen worden meestal aanzien als te ruw en de letselpercentages zijn hoog. In plaats daarvan is het beter om andere, niet-contactsporten te proberen die je een goede training geven en net zo leuk en competitief zijn (als dat is wat je wilt!).

Om er maar een paar te noemen: zwemmen, golfen, badminton, boogschieten, fietsen, roeien, zeilen, tafeltennis, Tai-chi, yoga, wandelen... Met wat onderzoek op eigen houtje en hulp van je kinesist kun je ontdekken welke activiteiten perfect voor jou zijn.

Stap 3: stem je infusies af op je activiteiten

Als het gaat om een wedstrijd, training of gewoon een wedstrijdje onder vrienden, is het belangrijk dat je infusies voor of na die activiteit plant. Een algemene vuistregel is je factorniveaus te kennen en pas deel te nemen aan meer energieke activiteiten als je weet dat ze hoog genoeg zijn om de bescherming te bieden die je nodig hebt. Je hemofilieteam zal je altijd helpen je infusie- en oefenschema’s te coördineren om aan je behoeften te voldoen.

Stap 4: Opwarmen. Afkoelen.

Als je eenmaal je schoenen aan hebt en klaar bent om te strijden, kan het verleidelijk zijn om meteen door te gaan met wat je wilt doen zonder op te warmen. Maar als je je lichaam niet goed voorbereidt op de lichaamsbeweging, kan je risico op letsel aanzienlijk verhogen. In plaats van te versnellen van 0 tot 100, kun je je training vereenvoudigen met een opwarmingsroutine, met rustige oefeningen en verschillende rek- en strekbewegingen om zo je flexibiliteit te verbeteren en je lichaam voor te bereiden op wat komen gaat.

Eens je bezweet bent en wil gaan douchen, vergeet je al snel om af te koelen. Maar net als het opwarmen, is het strekken na de inspanning ook heel belangrijk. Het helpt je spieren herstellen en voorkomt dat ze stijf worden. Als je op deze manier je training begint en eindigt, zal de kans op letsel lager zijn en kun je goed blijven bewegen! Je kinesist kan je advies geven over welke rekoefeningen en andere rustige opwarmings- en afkoelingsoefeningen het best geschikt zijn voor jou en je specifieke sport-of trainingsroutine.

image

-

Vind een ritme
 

Een bewegingsroutine moet activiteiten bevatten waarmee je je uithoudingsvermogen en cardiovasculaire conditie behoudt en verbetert, evenals je coördinatie, spierkracht, flexibiliteit en evenwicht. Ongeveer 30 minuten lichaamsbeweging op regelmatige momenten tijdens de hele week geeft vaak goede resultaten. Je kinesist kan echter adviseren wat voor jou het meest geschikt is.

Met rustig aan en doorgaan


... win je de race. Doe niet te veel en te snel! Als je te veel doet, kan dit leiden tot letsel en wordt de kans op bloedingen groter. En wie heeft daar zin in? Begin je oefeningen rustig en bouw langzaam op naarmate de tijd verstrijkt.

En stop !
 

Als je gelijk wanneer tijdens je training pijn voelt, stop dan onmiddellijk met wat je doet. Als je vermoedt dat je tijdens trainingen bloedingen krijgt, neem dan contact op met je zorgteam. Wat je ook doet, ga niet proberen de training af te maken. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Opnieuw trainen na een letsel
 

Letsel opgelopen? Je kinesist en zorgteam kunnen de ernst van je letsel evalueren en je eventueel begeleiden met revalidatie. Over het algemeen hebben gewrichtsverstuikingen, bloedingen en spierscheuren ongeveer 4-6 weken nodig om te genezen.2  Na een gewrichtsbloeding moeten alle activiteiten geleidelijk opnieuw worden opgebouwd. 4

Praat met je zorgteam
 

Regelmatige opvolging met je kinesist en de rest van je zorgteam is belangrijk. Via deze afspraken kunnen mensen die je zorg beheren, beoordelen hoe zowel je gewrichten als je lichaam in hun geheel reageren op lichaamsbeweging en of je veranderingen aan je routine moet aanbrengen.

REFERENCES:

1. Wittmeier K and Mulder K. Haemophilia 2007;13(2):31-37.
2. Negrier C, et al. Haemophilia 2013;19:487-498.
3. Tiktinsky R, et al. Haemophilia 2002;8:22-27.
4. World Federation of Hemophilia. Guidelines for the management of haemophilia. 2nd edition. 2012.