Reizen

Spreid die vleugels!

Spreid die vleugels!

"Reizen is leven”, schreef Hans Christian Andersen. Velen van ons houden van het idee te reizen, maar het kan voor iedereen uitdagingen omvatten – en soms nog meer voor mensen met hemofilie. Als je eerder met hemofilie hebt gereisd, heb je waarschijnlijk al enkele beperkingen ervaren, zowel financieel als medisch. Om te beginnen kan de reisverzekering, hoewel die absoluut noodzakelijk is, duurder zijn voor mensen met chronische ziekten. En dan is er de bezorgdheid dat je misschien geen goede behandeling zult krijgen of dat zorgverleners je taal niet spreken, wanneer je naar het buitenland reist.

Afgezien daarvan is reizen één van de grootste geneugten van het leven. Wanneer je met hemofilie leeft, heb je gewoon wat meer planning nodig! Laten we daar dus over praten.

Zo eenvoudig als 1-2-3

Net zoals bij veel dingen in het leven is voorbereiding essentieel bij het reizen. Hier volgen drie basisstappen om ervoor te zorgen dat je nieuwe avontuur soepel verloopt, zodat je je kunt richten op de belangrijkere dingen ... zoals het controleren van de 10-daagse weersvoorspelling.

PRATEN


Praat met je zorgteam voordat je iets boekt. Ze kunnen je adviseren en helpen met voorbereidingen – inclusief documenten en medicatie – naargelang je individuele situatie.

Het is ook een goed idee om je arts een brief te laten schrijven met informatie over je aandoening en de gebruikelijke behandeling die je krijgt. Het kan de moeite waard zijn om de brief te laten vertalen in de taal van de plaats die je bezoekt.

PLANNEN


Zoek bij het boeken van accommodatie een plaats met een koelkast waarin je je medicijnen kunt bewaren. Dit is extra belangrijk als je op een warmere bestemming bent!

Controleer tweemaal (en daarna nog een keer) dat je reisverzekering in orde is. Niemand zou op vakantie mogen gaan zonder reisverzekering, en dat geldt ook voor mensen met hemofilie.

Laat vóór je vertrek het dichtstbijzijnde hemofilie-behandelcentrum op je bestemming weten dat je komt. Informatie hierover vind je via deze link.

INPAKKEN
 

Aangezien producten van land tot land veel kunnen verschillen, neem je je eigen medicatie mee. Als je vliegt, zorg er dan voor dat je deze aan boord van het vliegtuig bijhebt als handbagage; zo heb je ze veilig binnen zicht en bereik.

Neem voor het veiligheidspersoneel van de luchthaven een brief mee waarin wordt uitgelegd waarom je vloeistoffen, geneesmiddelen, naalden, spuiten enz. mee hebt. Bij voorkeur in de taal van je bestemming.

Zorg ervoor dat de brief de mogelijke gevolgen vermeldt van het niet onmiddellijk bij de hand hebben van de medicatie.

Zorg voor een kopie van alle noodzakelijke reisdocumenten, inclusief verzekeringspolissen en doktersbrieven. Het is een goed idee om hiervan een foto te maken, zodat je ze altijd op je telefoon hebt.

Geniet

Heb je vragen over je behandelingsopties? Klik hier om meer te lezen over de verschillende mogelijkheden.

NP8478-september 2019