image

Benut het bezoek
bij je arts optimaal

Benut het bezoek
bij je arts optimaal

Je zorgteam is er om je te ondersteunen. Meestal betekent dit de juiste medicatie, behandelingsopties, controles en medische kennis, maar hun steun is niet beperkt tot alleen de fysieke zaken. 

Je arts kan ook helpen je hoop en dromen waar te maken met advies en op maat gemaakte behandelingsopties. Ze kunnen je helpen bij die job waar je over droomde, het sportteam waarbij je jou als kind al wou aansluiten, of zelfs met die backpackreis van drie maanden. Daarom is het belangrijk om hen op de hoogte te houden van je ambities en een open en continu gesprek met hen te voeren over je behandelaanpak.

tile

(Niet-medische) zaken om met je arts te bespreken

Om alle kansen in je leven optimaal te benutten, begin je met het verkennen van je opties en mogelijke hindernissen met de ondersteuning van je gezondheidszorgteam. Hier volgt een aantal ideeën voor gesprekken om aan de slag te gaan: 

Een doel dat je wil bereiken: Heb je een droom? Iets waar je naartoe werkt of naartoe wilt werken? Dit kan alles zijn, van solliciteren voor een job tot het beklimmen van Mount Everest. Praat over je  doelen met je arts. Hij/zij kan helpen met de praktische kant van de zaken, zodat jij jou kunt concentreren op meer boeiende zaken. 

Iets waar je jou zorgen over maakt: Misschien heb je moeite om zelfs ook maar ambities te hebben omdat er iets in de weg staat. Praat met je arts over alles wat volgens jou een hindernis is op je weg. Hij/zij kan helpen om deze hindernissen te overwinnen en je een totaalbeeld van je droom laten zien.

Jouw 5-jarenplan: Bespreek met hem/haar waar jij jezelf in vijf jaar (of twee of tien) ziet. Denk na over je werk, studie, reizen, relaties, sport en alles wat je relevant vindt. Samen met hun hulp kan je een strategie creëren om je te helpen het doel te bereiken dat je nastreeft. 

Vraag om opties: Misschien wil je geen berg beklimmen of met een rugzak door Azië trekken, maar dat betekent niet dat je jouw behandelingopties niet moet evalueren. Wie weet, misschien is er een optie voor jou die je dagelijks leven vergemakkelijkt of je meer mogelijkheden geeft om thuis de dingen te doen waar je van houdt. 

Meer informatie over hemofilie
 

Weet je wat een Liberator is? Maak er hier kennis mee!

NP8540-februari 2020