image

Liberator Jose Antonio

Liberator Jose Antonio

Mijn naam is José Antonio, ik ben geboren in de stad Alicante (Spanje). Toen ik 7 maanden oud was, verhuisde mijn familie naar Madrid vanwege mijn ziekte, hemofilie, zodat ik dichter bij mijn referentieziekenhuis kon zijn, waar ze sindsdien mijn ziekte behandelen. Toen ik klein was, was ik een heel gelukkig kind, ik speelde en rende zoals de andere kinderen. Het was misschien op eigen risico, maar wat ik in mijn jeugd heb geleerd, heeft me ongetwijfeld geholpen in het leven te slagen. Mijn levensmotto dat me altijd heeft geholpen om onmogelijke dingen te bereiken is "mijn angst is mijn partner en mijn moed is mijn kracht". Tegenwoordig leid ik een gecompliceerd leven, maar op basis van mijn houding en doorzettingsvermogen heb ik mijn droom bereikt, om een boek over mijn leven te schrijven. Mijn grote uitdaging nu is om het hoogste punt van het Iberisch schiereiland te bereiken (3478 meter). En daar, terwijl ik naar de lucht kijk, wil ik mijn vader een exemplaar van mijn boek aanbieden, omdat hij me daarboven beschermt.

Blog 1: een onmogelijke droom

Mijn vergeten dromen aanpakken

Mijn tweede kans op het leven begon, door terug te keren naar mijn sportleven na een enkelletsel door artritis. 48 uur na de operatie, zodra al mijn angsten overwonnen waren, kon ik stappen zonder krukken. Ik was dankbaar voor het betekenisvolle werk dat mijn traumatologen hadden verricht. Ik kreeg een andere uitdaging in mijn leven, samen met mijn vriend hemofilie, die mijn leven soms in gevaar bracht, ofwel door bloeding of door te vallen.

Werken aan het overwinnen van de uitdagingen in mijn leven

Ik beschouw mezelf als iedereen, maar tegelijkertijd ben ik anders. Van heel kleins af aan ontdekte ik dat mijn leven niet eenvoudig zou zijn en dat ik op mijn eigen manier dingen zou moeten aanpakken.

Zelfs met een gekwetste enkel bereikte ik al hoogten van meer dan 2000 meter, maar door de pijn was ik minder bereid de berg te beklimmen. En door mijn operatie gaven de artsen mij een nieuwe kans om gelukkiger te zijn en mijn sportleven te hervatten. Ik grijp altijd terug naar mijn ervaring en levenslessen om ongelooflijke dingen te bereiken. Basistraining vanaf het begin om een zeer hoog niveau te behalen.

Mijn trainingsvooruitgang (zie tabel)

 

JAAR/ROUTE

ACTIVITEIT

KM

HOOGTE

BEOORDELING

VOORBEREIDING

 

2015

Wereld

Trekking

 

 

 

2265 meter boven zeeniveau, 7,5 km

Eenvoudige route, stabiel terrein in 6 uur met veel pauzes

De bewegingloze periode eiste zijn tol, mijn basistraining was onvoldoende, we trainden regelmatig door twee weken 7 km te wandelen en door te stretchen.

Ik begon aan mijn bovenlichaam te werken door om de dag 15 minuten lang gewichten te heffen. Een gezond
dieet, waaronder alle soorten voedingsmiddelen.

2015

Las Machotas (Madrid)

Trekking

 

 

1466 meter boven zeeniveau, 10 km

Eenvoudige route, stabiel terrein in 7 uur met veel pauzes

Mijn training begon vruchten af te werpen, dus bleef ik verdergaan met twee dagen wandelen en twee sessies van 15 minuten gewichtheffen. En ik begon om de drie dagen vijf minuten lang oefeningen te doen op een vibratieplatform.

2015

Peñalara (Madrid)

Trekking

 

2428 meter boven zeeniveau, 12 km

Matige route over los en rotsachtig terrein, 8,5 uur met af en toe pauzes

 

Ik raakte voor de tweede keer in mijn leven tot aan de top boven Madrid, en ik begon opnieuw te dromen over het beklimmen van al de hoogste bergen in Madrid.

Ik verhoogde mijn training door iedere dag 10 minuten lang bijkomende fietsoefeningen te doen en begon de vetopname in mijn maaltijden te verminderen.

 

Een jaar met een buitengewone herontdekking, waarin ik begon met basistraining en door deze beetje per beetje te verhogen, slaagde ik erin de hoogste berg in Madrid te beklimmen. Mijn geest werd sterker.

 

Nooit opgeven en lichamelijke en mentale voorbereiding

In 2016 begon ik te werken aan de relatie tussen mijn lichaam en mijn geest, vertrouwend op het advies van mijn vader om nooit op te geven.

Om mijn grootste en laatste droom werkelijkheid te maken, moest ik ten volle voor mezelf zorgen en mezelf toelaten om te herstellen na een moeilijke sportsessie. Na het sporten maakte ik terug gebruik van de tips die mijn traumatologen me sinds mijn kindertijd hebben gegeven: mijn lichaam ontspannen met koud water en ijs, voldoende pauzes nemen en mijn gewrichten licht laten werken nadat ze ontspannen zijn zodat ze actief blijven. Deze methode geeft me weerstand en zorgt voor veel minder pijn in mijn spieren. Door mijn risicovolle sportkeuze ben ik ook constant alert en weet ik hoe ik mezelf moet beschermen door middel van enkelwarmers, enkelbanden indien nodig, het dragen van gepaste kledij en stevig schoeisel om mijn enkel te beschermen, en uiteraard een dosis van mijn geneesmiddel in geval het iets heel ernstig is.

Blog 2: de droom voortzetten - geloven is kracht

Laten we verdergaan met mijn tweede tabel met successen, met steeds intensere oefeningen, en persoonlijke meditatie om mijn droom te bereiken. Geloven is kracht! Dat is de houding die ik constant aanneem om mijn doelen te behalen.

Het is noodzakelijk om een winnende en weerkrachtige mentaliteit te hebben door er elke dag aan te werken. Vooraleer ik aan geplande bergbeklimmingen begin, bestudeer ik ze zorgvuldig en analyseer ik alle gevaren om mentaal zelfvertrouwen te krijgen.

Afwisselen met andere sporten

Om vooruitgang te boeken in mijn prestaties, ben ik begonnen met mijn persoonlijke voorbereiding, waaronder nieuwe sporten, zodat mijn trainingen niet te zwaar waren, en begon ik mountainbiking af te wisselen met kanovaren om er zeker van te zijn dat ik een actieve en gevarieerde waaier aan oefeningen had. Er ontbrak echter iets fundamenteel, waaronder goede voeding.

JAAR/ROUTE

ACTIVITEIT

KM

HOOGTE

BEOORDELING

VOORBEREIDING

2016

Faldas pico lobo

(Guadalajara)

Trekking

 

 

 

2120 meter boven zeeniveau, 11 km

Matige en gecompliceerde route over rotsachtig terrein dat niet erg stabiel was, verstikkende hitte gedurende 7 uur

Dit was een goede psychologische test, en ik koos deze route omwille van de moeilijkheid ervan door de skiliften. De training was twee keer per week en omvatte meer gewichtheffen, fietsen en het verhogen van de gemiddelde intensiteit op het platform.

2016

Lagoons en Bird’s Nest

(Madrid)

Trekking

 

 

2334 meter boven zeeniveau, 5 km

Moeilijke route met gedooid, glad en gevaarlijk terrein gedurende 8 uur

Neem risico en win! Dat is mijn houding! Door langere en gevarieerde training slaagde ik erin het Bird’s Nest voor de derde keer te voltooien.

2016

Honey Beak

(Madrid)

Trekking/klimmen

 

 

1564 meter boven zeeniveau, 5 km

Eenvoudige route, gericht op de finish, 3,5 uur

Je begint te wandelen, maar eindigt half klimmend.

Ik slaagde erin deze legendarische klimmerspiek te beklimmen zonder touwen of harnas.

 

 

 

2016

2017 meter boven zeeniveau Moeilijkheid: moeilijk Bird’s Nest met sneeuw en ijs op 2334 meter boven zeeniveau

16 km en 8 uur en constante pauzes omwille van het gevaarlijke terrein

Het niet vertrouwd zijn met die kant van de berg en onze beperkte klimuitrusting betekende dat we op 100 meter van de top moesten terugkeren.

 

Blog 3: Je moet inspanning leveren als je wil winnen.

We bereikten het laatste deel van mijn voorbereiding om mijn droom te proberen verwezenlijken, en er waren nog steeds dingen die ik op psychologisch vlak niet aankon om me te helpen mijn uitdagingen dag na dag te overwinnen. En toen kwam Nuria Picas, mijn coach, met een uitzonderlijk cv met ongelooflijke klimervaring, om me te helpen bereiken wat nog ontbrak. Ik sprak met haar over mijn training en prestaties en haar psychologisch advies hielp me enorm om de ontbrekende stukken van de puzzel in te vullen en het risiconiveau aan te gaan dat ik moest overwinnen!

image

Ik had al meermaals verschillende bergen van 2000 meter in Madrid beklommen, maar om mijn levensdroom te verwezenlijken en de hemel aan te raken op het Iberische schiereiland, had ik nog meer mentale inspanning nodig. Ditmaal had ik echter de hulp en het advies van mijn coach.

Blog 4: Mijn uitdaging

In 2019 slaagde ik erin om zeer gevaarlijke en zeer moeilijke hoogtes van meer dan 2000 meter te behalen. Ik slaagde erin om 8 pieken van legendarische bergen te beklimmen, waaronder de “Reventón” en “Siete Picos”, deze laatste binnen één dag. Zeer rotsachtige bergen (een zeer ongunstig terrein voor mijn enkel), waar ik heel zenuwachting voor was, maar ik slaagde er stapsgewijs in om de mentale uitdagingen te overwinnen door te visualiseren wat ik aan de top zou aantreffen, het doel dat ik nog niet behaald had.

Mijn prestatie was goed, maar ik had nog meer nodig om mijn doelen te behalen en ik wist dat ik gewoon harder mijn best moest doen. In 2019 verhoogde ik mijn training tot het maximum, ongeacht de tijd die ik had, en zorgde ik ervoor dat ik 8 uur per dag trainde, 10 km per dag aan een snel tempo en afwisselend met hardlopen, drie dagen per week gewichtheffen, buikspieroefeningen, pompen en stretchen, en klimmen in het weekend.

Mijn fysieke uithoudingsvermogen en winnende mentaliteit waren mijn basis, maar geschikte technische informatie was eveneens noodzakelijk, dus dankjewel coach, Nuria Picas, voor de aanbevelingen en het advies, die me geholpen hebben bij de grote uitdagingen die ik onderweg zou tegenkomen, zoals hoogteziekte en omgaan met de ruwheid van het terrein, welke allemaal fundamenteel waren. Nuria begreep me bij mijn uitdagingen en ik nam voldoende risico om dit avontuur te overwinnen.

image

Blog 5:

93% van mijn prestaties behalen. Slechts 7% van mijn inspanningen zijn gewijd aan geluk en de angst die me soms stopte. Ik vertrouwde mezelf, en ik wilde het schiereiland in juli 2019 overwinnen.

image

Klik hier om meer te lezen over hoe het is om te leven met hemofilie in verschillende levensfases.